14. nov 2012

3D LUMEHELBED


Kõigepealt tuleb paberist välja lõigata ruudud. Valime suuruseks 8,5 x 8,5 cm. Ühe lumehelbe tarvis on vaja 6 ruutu.
Kui ruudud on välja lõigatud, siis tuleb nad voltida kaks korda pooleks, nii et nad jääksid kolmnurga kujuliseks.

Järgmiseks tuleb kolmnurga sisse lõigata kolm pilu, nii et üks serv jääks murdejoontest kinni. Lõigata tuleb selle serva pealt, kus peale voltimist on kaks murdejoont teineteise sees, moodustades ühe murdejoone. See serv kus kas murdejoont on eraldi, jääb "ülemiseks" servaks ja sealt tuleb jätta veidikene kinni. Pilud tuleb lõigata kolmnurga pikima servaga paralleelselt.
Peale pilude lõikamist tuleb paber lahti voltida taas nelinurgaks. Ja avaneb pilt, kus lõigatud pilud moodustavad nelinurga, olles ühest servast kinni. Nüüd tuleb lahtised nelinurga tipud liimida rulliks kinni. Esimest rulli on väga hea liimida pliiatsi abiga rulliks.

Liimida tuleb nii, et üks rull ühele poole ja teine teisele poole.

Kui kõik neli rulli on liimitud, peaks lumehelbe üks detail olema selline nagu üleval pildil näha. Nii teha kõigi kuue detailiga.
Kui detailid on kõik rulliks liimitud, siis tuleb nad omavahel ühendada lumehelbeks. Selleks on vaja detailid kahest kohast liimida teineteise külge. Liimimise kohti märgistavad pildil nooled. Et lumehelbeid oleks parem teineteise külge kleepida, siis jälgida, et kokku saaksid ühesugused küljed. Kuna eelnevalt liimitud rullide nurgad on erineval kõrgusel, siis kahe detaili kokkuliimimisel jälgidagi, et kokku läheks kahe detaili neljas rull või mõlemi kolmas rull. Kõige parem on ühendada pildil näidatud meetodi kohaselt 5 detaili, ning kuues detail ühendada keskkohale, mitte paralleelselt nagu eelnevad, vaid vastupidi.

Kui kõik kuus detaili on ühendatud, siis valmis lumehelves peaks välja nägema nagu ülal toodud pildil. Sellega ongi lumehelves valmis.